0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Milovníci českého piva se dělí nejen podle obliby jednotlivých značek a pivovarů, ale také podle způsobu čepování zlatého moku. Tradiční skupina pivařů nedá dopustit na pivo z dřevěných sudů, které se naráží klasickým způsobem. Štěně, menší dřevěný soudek piva s malou pípou, je dodnes oblíbeným prezentem. Určitě nechybí u žádného většího grilování nebo letní oslavy. A každé malé dítě ví, že z kopce dolů může válet sudy a že je to velká zábava. Zvláště, když se k dětem po pár pivech přidají i rozjaření tatínci.
Druhou, stále rostoucí skupinou, jsou zastánci piva čepovaného z nerezových tanků. Prý má lepší říz, stabilní teplotu a méně pění. Pivo z tanku je nepasterizované, nedochází k jeho kontaminaci vzduchem ani nečistotami. Nerezové tanky se uchovávají v místnosti zvané tankovna, kde je udržována optimální teplota. Hospodský může točit jedno pivo za druhým, ani by musel běhat narážet nové a nové sudy. Takže pivo z tanku je vhodné zvláště do restaurací s velkou výtočí. I při velkém objemu si pivo z tanku zachovává stejnou teplotu a chuť.
Kdo tedy souboj mezi „dřevěným a nerezovým pivem“ rozsoudí? Jednoznačně sami zákazníci. V restauraci Nad ledem, což je známá restaurace v Praze 10 u Edenu, mají jasno. Čepují plzeňské pivo z tanku a nealko pivo ze sudů. O kvalitě piva stejně nakonec rozhoduje kvalifikovaná obsluha výčepu. Jak je všem pivařům dobře známo, sládek pivo vaří a hospodský ho dělá.